Acasa  |  Ayurveda  |  Cursuri de Ayurveda  Publicatii   |  Articole   Anunturi   Evenimente   Contact

AYUS GRUP - ROMÂNIA

centru de perfectionare si pregatire de specialitate în Ayurveda

cursuri si seminarii de specialitate pentru aprofundarea cunoasterii diferitelor ramuri ale sistemului Ayurveda

INSTRUMENTE:  Google |  Gmail  Yahoo Mail  Langtolang  |  Google Translate  |  Bing Translator  |  Alte link-uri  

Cursuri de Ayurveda

cursuri si seminarii de specialitate din diferite ramuri din Ayurveda

 AYURVEDA

CUNOASTEREA TRADITIONALA INDIANA ASUPRA VIETII

curs intensiv pentru armonizarea profunda a fiintei umane, prin prezentarea într-o maniera moderna si practica a sistemului traditional de cunoastere indiana asupra vietii – AYURVEDA

Curs de Ayurveda - sesiunea 2012-2013

Sala de curs Bucuresti

Conditii de participare

In cadrul cursului se va realiza expunerea sistematica a unor învataturi traditionale fundamentale despre viata, bazata pe scrierile autentice de AYURVEDA

Actualitatea sistemului Ayurveda

Studiul sistematic, realizat intr-o maniera periodica saptamanala, ofera fiecarui participant o temenica pregatire individuala si multiple posibilitati de fructificare inteleapta, ulterioara,  in viata de zi cu zi. Participarea in cadrul lectiilor de curs si lectura cursurilor aferente fiecarei lectii ofera o solida baza educationala.

 

Câteva recomandari ayurvedice simple pentru perioada de iarna

Stiinta milenara AYURVEDA a pus la dispozitie tuturor celor dornici sa fie mai mereu fericiti si sanatosi anumite recomandari si indicatii simple, accesibile si usor de abordat. Traditia ayurvedica ofera anumite recomandari pentru parcurgerea (traversarea) intr-o cat mai buna stare (atat fizica, cat si psihica) a fiecarui anotimp al anului. In cele ce urmeaza va prezentam cateva recomandari pentru perioada de iarna.

In timpul iernii, datorita racelii, frigului si vantului, adesea uscat, ce se manifesta in ambianta imediata, focul digestiv al omului tinde sa devina de regula ceva mai puternic decat in restul anului. Acesta este un asa-zis raspuns natural, compensator, al organismului uman. Astfel ca, pentru cei mai multi oameni, mai ales pentru cei cu o constitutie slaba, perioada de iarna poate reprezenta, daca este folosita corect, un foarte bun prilej pentru a se implini din punct de vedere corporal (fizic), aceasta bineinteles daca vor respecta indicatiile urmatoare. Tocmai datorita faptului ca in perioada de iarna, la majoritatea fiintelor umane puterea digestiva inregistreaza o crestere simtitoare, in AYURVEDA se recomanda ca oamenii sa consume in mod preponderent alimente consistente si hranitoare, alimente despre care in AYURVEDA se stie ca sunt caracterizate in general de predominanta gusturilor dulce, sarat si acru. Astfel ca, fiecare dintre noi avem posibilitatea ca, in ciuda frigului si gerului de afara, sa ne mentinem binedispusi, fericiti, sanatosi si plini de vigoare, preparandu-ne si apoi mancand cu bucurie, impreuna cu cei dragi, o hrana consistenta.

Alimente calde

De asemenea, este indicat ca in timpul iernii sa consumam in mod regulat mancaruri (inclusiv supe) calde de legume (preparate in principal cu cartofi, morcovi si mai ales cu telina) la care sa nu uitam sa adaugam condimente si arome naturale (cimbru, busuioc, piper, frunze de dafin, pulbere de radacina de ghimbir, frunze de telina, seminte de coriandru, etc.). Traditia ayurvedica recomanda ca in perioada de iarna sa alegem mai ales acele retete in care mancarurile contin sau sunt preparate cu ulei (de preferinta ulei natural) sau cu unt natural proaspat. in perioada de iarna consumul de ulei si unt natural ar trebui sa fie ceva mai mare decat in celelalte perioade ale anului, aceasta deoarece se stie ca mancarurile preparate cu ulei ne pot fi de un real folos pentru a rezista frigului si vremii geroase si uscate de afara. Chiar daca la prima vedere afirmatia de mai sus poate sa para surprinzatoare pentru unii, totusi trebuie sa o retinem si de asemenea sa urmarim sa o verificam in mod direct, pentru a ne convinge de adevarul pe care il contine.

Sa nu uitam ca fiecare toamna ne daruieste, aproape de fiecare data, cate o recolta bogata de cereale. In traditia ayurvedica se recomanda utilizarea frecventa in perioada de iarna a cerealelor integrale (in special graul, macinat sub forma de faina integrala sau, asa cum mai este numita, faina neagra), in locul fainii albe, cu care ne-am obisnuit in prezent. In AYURVEDA, graul integral face parte din numeroase retete si el poate inlocui cu succes faina alba, in retetele pe care noi deja le cunoastem si le folosim in mod curent in prezent.

Gustul dulce

De asemenea, pentru ca gustul dulce sa fie cat mai bine reprezentat in alimentatia din timpul iernii, traditia ayurvedica recomanda utilizarea, in locul zaharului, a mierii naturale. Mierea naturala este profund binefacatoare sanatatii noastre, astfel ca, daca o vom folosi zilnic in decursul iernii, vom putea constata mai tarziu ca in tot acest rastimp am fost ca prin miracol feriti de posibilele raceli cu care ne-am fi confruntat in mod obisnuit, deoarece este cunoscut ca mierea, chiar daca este dulce, are un efect incalzitor asupra corpului si ne poate feri de raceli.

In afara indicatiilor referitoare la alimentatie, AYURVEDA ofera si alte cateva recomandari utile. Hainele calduroase, incaperile bine incalzite, spatiile curate si luminoase, interioarele placute si ordonate, toate aceste conditii prielnice sunt menite sa ne ajute sa fim mai mereu "in forma" in timpul perioadei de iarna.

Baile calde

Se stie de asemenea ca in timpul iernii fiecare om simte in mod natural nevoia de a ramane cat mai mult timp in spatii calduroase, care sa fie ferite de influenta frigului de afara. Chiar si in situatia in care necesitatea face sa ramanem mai mult timp afara este bine sa ne pregatim in mod adecvat pentru aceasta. Astfel ca, pentru a rezista cat mai bine frigului, este indicat sa realizam periodic masajul ayurvedic traditional cu uleiuri. Acest procedeu simplu consta in masarea integrala sau partiala a corpului cu ulei natural de masaj (cu ulei natural de masline, spre exemplu). Cel mai indicat, mai ales pentru cei care sunt obligati sa ramana mai mult timp in frig, este masajul cu ulei al talpilor picioarelor, eventual dupa o prealabila baie calda.

Este indicat ca in decursul iernii sa urmarim sa realizam periodic bai calde (fierbinti). Ele sunt indicate mai ales in cazurile in care am fost obligati sa ramanem mai mult timp in frig, sau atunci cand simtim ca se apropie o raceala. Este insa necesar sa stim ca in cazul unei bai fierbinti, de indata ce simtim ca incepe sa apara o senzatie de moleseala sau daca noi constatam ca nu putem tolera prea mult timp apa fierbinte, este necesar sa iesim imediat din apa, sa ne uscam bine cu un prosop si apoi sa ne odihnim pentru catva timp intr-o camera bine incalzita. Baia fierbinte nu trebuie sa depaseasca in general 10-15 minute, dupa aceea fiind obligatoriu sa ne odihnim intr-o incapere calda, ferita de curenti de aer.

De asemenea, prin natura sa putin expansiva, iarna este o perioada indicata pentru studiu si interiorizare. Adeseori, in primele luni ale anului calendaristic (ianuarie, februarie) multi oameni simt nevoia de a privi retrospectiv evenimentele parcurse in decursul anului care a trecut, astfel ca fiecare are acum prilejul sa extraga invatamintele si sa desprinda concluziile pozitive pentru viitor.

In concluzie ...

Sintetizand, de data aceasta din punct de vedere principial, cele cateva recomandari enumerate mai sus, observam ca in perioada de iarna predomina pe anasmblu frigul si vantul care face ca noi sa resimtim ambianta exterioara ca fiind uscata. Tocmai de aceea, pentru a compensa in mod natural aceste aspecte existente, este necesar sa amplificam in noi caldura, atat printr-o alimentatie adecvata, asa cum a fost descrisa mai sus, cat si prin mentinerea unei ambiante relationale cat mai calduroase.

Nu trebuie sa neglijam ca o mare importanta are si starea noastra psihica si mentala, care si ea trebuie sa fie "calda". Astfel ca in tot acest interval de iarna este cu precadere indicat sa fim prietenosi, primitori, darnici si mai ales iubitori, afectuosi si tandri, sa cautam sa fim cat mai apropiati de cei dragi, carora sa le impartasim cu sinceritate sentimentele noastre.

Chiar daca sunt simple in aparenta, toate aceste recomandari ayurvedice pot fi de un mare folos celor care le vor aplica, adaptandu-le in mod inteligent situatiilor efective cu care ei se confrunta. Nu trebuie sa plecam de la premiza ca aceste recomandari sunt dificil de indeplinit sau ca ele necesita schimbari radicale ale obisnuintelor noastre. Intotdeauna ele pot fi adaptate feluritelor situatii de viata.

Intreg sistemul ayurvedic a fost structurat in asa maniera incat sa poata fi aplicat cu usurinta in orice situatie, in orice loc si indiferent de timp sau de mijloacele materiale aflate la dispozitie, operand in acest sens doar cateva mici corectii. Recomandarile ayurvedice raman in principiu aceleasi, deoarece ele au fost in asa fel formulate incat sa cuprinda intotdeauna esentialul. Acesta este de fapt si secretul care face ca si astazi AYURVEDA sa fie o stiinta vie, aplicabila in fiecare parte a lumii.

 

detalii cu privire la acest subiect sunt prezentate

 în cadrul cursurilor de AYURVEDA

 

 

 

Publicatii Ayurveda

publicatii diverse despre Ayurveda si terapiile alternative

CATALOG publicatii Ayus Grup

INDEX AYURVEDIC SISTEMATIC SELECTIV

o prezentare inedita a proprietatilor terapeutice ale unor plante medicinale remarcabile

lucrare in 6 volume

„ ... o îmbinare creatoare între ştiinta tradiţională ayurvedică şi tradiţia populară românească ...”

„ ... o lucrare cu o conceptie originala, care dispune de o sistematizare extrem de utilă specialistilor din domeniul fitoterapiei ... ” 

Volumul 1

Volumul 1 Cuprins Partea 1

Volumul 1 Cuprins Partea 2

Volumul 2

Volumul 2 Cuprins Partea 1

Volumul 2 Cuprins Partea 2

Volumul 3

Volumul 3 Cuprins Partea 1

Volumul 3 Cuprins Partea 2

Volumul 4

Volumul 4 Cuprins Partea 1

Volumul 4 Cuprins Partea 2

Volumul 5

Volumul 5 Cuprins Partea 1

Volumul 5 Cuprins Partea 2

Volumul 6

Volumul 6 Cuprins Partea 1

Volumul 6 Cuprins Partea 2

În cele 6 volume ale lucrarii

"INDEX AYURVEDIC SISTEMATIC SELECTIV", sunt selectate peste 180 de plante medicinale, dintre cele mai renumite si eficiente cunoscute în traditia terapeutica ayurvedica, cele mai multe dintre acestea fiind totodata cunoscute ca plante vindecatoare remarcabile si în traditia vindecatoare româneasca.

© Powered by Anima Soft & Ayus Grup - Romania 2012 © Ayus Grup 2012