Acasa  |  Ayurveda  |  Cursuri de Ayurveda  Publicatii   |  Articole   Recomandari  Anunturi   Evenimente   Contact

AYUS GRUP - ROMÂNIA

centru de perfectionare si pregatire de specialitate în Ayurveda

cursuri si seminarii de specialitate pentru aprofundarea cunoasterii diferitelor ramuri ale sistemului Ayurveda

INSTRUMENTE:  Google |  Gmail  Yahoo Mail  Langtolang  |  Google Translate  |  Bing Translator  |  Alte link-uri  

Cursuri de Ayurveda

cursuri si seminarii de specialitate din diferite ramuri din Ayurveda

 AYURVEDA

CUNOASTEREA TRADITIONALA INDIANA ASUPRA VIETII

curs intensiv pentru armonizarea profunda a fiintei umane, prin prezentarea într-o maniera moderna si practica a sistemului traditional de cunoastere indiana asupra vietii – AYURVEDA

Curs de Ayurveda - sesiunea 2012-2013

Sala de curs Bucuresti

Conditii de participare

In cadrul cursului se va realiza expunerea sistematica a unor învataturi traditionale fundamentale despre viata, bazata pe scrierile autentice de AYURVEDA

Actualitatea sistemului Ayurveda

Studiul sistematic, realizat intr-o maniera periodica saptamanala, ofera fiecarui participant o temenica pregatire individuala si multiple posibilitati de fructificare inteleapta, ulterioara,  in viata de zi cu zi. Participarea in cadrul lectiilor de curs si lectura cursurilor aferente fiecarei lectii ofera o solida baza educationala.

Anunturi

16.12.2012

Set complet Index Ayurvedic

12.12.2012

Curs Ayurveda Galaţi

12.12.2012

Curs Ayurveda Rm. Vâlcea

11.12.2012

Curs Ayurveda Bistriţa

11.12.2012

Curs Ayurveda Hunedoara

11.12.2012

Curs Ayurveda Cluj

11.12.2012

Curs Ayurveda Dej

11.12.2012

Curs Ayurveda Gherla

06.12.2012

Oferta publicatii Ayurveda

30.11.2012

Concursul de Ayurveda

29.11.2012

Tabara de Ayurveda

27.11.2012

Curs Ayurveda Braila

 

 

Exercţiile fizice sistematice şi armonioase şi sănătatea

Importanţa exerciţiilor fizice în menţinerea unei stări bune de sănătate a fost apreciată din vremuri străvechi. Următorul citat din lucrarea celebreă de Ayurveda „Charaka Samhita” este convingător: „Activitatea trupului care este destinată creşterii puterii şi fermităţii sale este numită exerciţiu fizic. Acesta trebuie practicat cu regularitate şi în măsura corectă sau, altfel spus, în mod armonios. Uşurinţa, capacitatea de muncă, fermitatea, rezistenţa la ridicarea greutăţilor, eliminarea tulburărilor dosha-urilor şi stimularea corectă a funcţiilor gastrice se poate obţine prin realizarea exerciţiilor fizice în mod sistematic şi armonios. Oboseala, epuizarea, setea excesivă, astmul, tusea, febra şi voma rezultă din efortul fizic realizat în mod dizarmonios, excesiv şi neadecvat”.

În cele ce urmează vom completa această afirmaţie practică foarte valoroasă din înţelepciunea milenară a sistemului Ayurveda cu câteva aspecte ilustrative din cadrul cercetărilor moderne asupra fiziologiei trupului uman. O importantă caracteristică nedorită a vieţii moderne, care o deosebeşte net de viaţa din trecut, este nivelul scăzut al activităţii fizice, care ar putea să ajute la o optimî menţinere a stării de sănătate a omului.

Studiile epidemiologice moderne au sugerat că traiul sedentar şi obezitatea asociată reprezintă factori importanţi care contribuie la apariţia unor boli grave ca diabetul şi arteroscleroza. Coexistenţa acestor două boli este o cauză frecventă de mortalitate, iar mortalitatea în diabetul zaharat este reprezentată de complicaţiile cardiovasculare. Studiul detaliat al efortului muscular a început în secolul 18 când Antoine Laurent Lavoisier şi Pierre Simon de Laplace au descoperit că procesul fiziologic consumă oxigen şi produce dioxid de carbon. Pe măsura avansării investigaţiilor a devenit clar că exerciţiile implică nu doar muşchii, ci şi multe alte ţesuturi. Într-adevăr, este necesară o extraordinară coordonare respiratorie, circulatorie şi nervoasă, toate conlucrând în mod controlat. În secolul 19 aproape toţi fiziologii renumiţi studiau exerciţiile fizice. În secolul 20, cercetătorul A.V. Hill din Marea Britanie, August Krogh din Danemarca şi Otto Meyerhof din Germania au primit premiul Nobel în special pentru cercetările asupra muşchilor şi a exerciţiilor fizice. În anii de dinainte de al 2-lea război mondial, Laboratorul de studiere a oboselii din cadrul universităţii din Harvard a devenit centrul mondial al studiului experimental al exerciţiilor fizice.

În stare de relaxare un om normal inhalează între 6 şi 8 litri de aer pe minut, din care aproximativ 0,3 litri oxigen sunt transferaţi din alveolele pulmonare în sânge. Simultan dioxidul de carbon este eliminat din sânge şi expirat. Când acelaşi om este antrenat într-o activitate care îi solicită la maxim musculatura, el poate să inhaleze 100 litri de aer pe minut, din care să extragă 5 litri de oxigen. Termenul „cantitatea maximă de oxigen” introdus de Hill în 1924 caracterizează remarcabil limita superioară a performanţei unui individ şi s-a dovedit a fi extrem de utilă în practica fiziologică. Capacitatea maximă de absorbţie a oxigenului în cazul unui individ normal nu este corelată cu capacitatea de ventilaţie sau difuzie a plămânilor, ci cu capacitatea maximă de pompare a inimii. Capacitatea maximă de absorbţie a oxigenului este un indice corect al capacităţii circulatorii, în cazul unei funcţionări corecte a plămânilor.

În anul 1905 John Scott Haldane, tatăl lui J.B.S. Haldane şi John G. Priestley au arătat experimental că ventilaţia plămânilor poate fi dublată prin creşterea cantităţii de dioxid de carbon în aerul inspirat de la o cantitate de obicei aproape neglijabilă până la 3%. Ei au postulat că centrul respirator din creier este ţinta principală a influenţei dioxidului de carbon din circulaţia arterială. Studii mai aprofundate au arătat ulterior că teoria controlului chimic postulată de Haldane era prea simplistă. Oricare ar fi modul său exact de operare, mecanismul de control respirator previne acumularea dioxidului de carbon în cantităţi mari şi virtual asigură o cantitate adecvată de oxigen pe un domeniu care se extinde de la odihnă la mobilizare maximă.

Hill a studiat efectele inhalării de oxigen pur în timpul exerciţiilor fizice. Efectul imediat al trecerii de la inhalarea aerului la inhalarea aerului îmbogăţit cu oxigen, în timpul unor exerciţii fizice realizate constant, este scăderea considerabilă a vitezei respiraţiei. Atleţii care au inhalat aer îmbogăţit cu oxigen pe perioada antrenamentului au semnalat o eliminare pronunţată a senzaţiei subiective de epuizare şi o descreştere a numărului de respiraţii pe minut. Inhalarea de oxigen a mărit capacitatea de efort a atleţilor. Pe de altă parte, Jocurile Olimpice din Mexic au demonstrat efectul advers al altitudinii mari şi al hipoxiei (deficienţa de oxigen) asupra atleţilor care au participat.

Un mecanism important utilizat de corp în condiţii severe de stres cauzate de exerciţii este capacitatea de a contracta o datorie de oxigen. Dr. Roger Bannister din Anglia în 1954, în timpul studenţiei la medicină, a alergat o milă în 4 minute. Ulterior Peter Snell din Noua Zeelandă a alergat o milă în 3 minute şi 54,4 secunde. Astfel de recorduri sunt posibile deoarece mecanismele corpului permit unui corp antrenat să treacă temporar peste capacitatea de a transporta oxigen la muşchii activi şi să compenseze aceasta după terminarea efortului. Ventilaţia şi inhalarea oxigenului continuă să rămână mai crescute decât în starea normală a corpului o perioadă de timp după ce efortul a încetat. Termenul „stare staţionară” este utilizat de fiziologii care studiază efortul fizic pentru a defini ritmul activităţii care poate fi susţinută o perioadă lungă de timp fără să apară datorii de oxigen. În timpul unei activităţi continue cum ar fi mersul pe jos cu o viteză de 3 mile pe oră, timp de câteva ore, datoria de oxigen creşte rapid la început şi apoi scade. Ulterior ea poate să rămână aceeaşi câteva ore. În timpul unei activităţi solicitante datoria de oxigen creşte rapid şi continuu până la terminarea activităţii.

În mod normal sângele arterial conţine aproximativ 18% oxigen, exprimat volumic (transportat de hemoglobina din celulele roşii). Dacă se inhalează oxigen pur, acest procent creşte la 18,5%. În timpul odihnei ţesuturile absorb oxigen cu o viteză care scade procentul de 18% oxigen în sângele arterial la aproximativ 12% în sângele venos. Aceasta este diferenţa arterio-venoasă. Pe de altă parte în timpul exerciţiului fizic sângele poate ceda ţesuturilor şi până la 15% oxigen, de aproape 2,5 ori mai mult decât în timpul relaxării. Proprietăţile biologice ale hemoglobinei au un rol important în adaptarea corpului la efort.

În cazul unui tânăr inima îşi poate creşte forţa de contracţie de la 5,5 litri de sânge pe minut în perioada de relaxare, la de aproape 5 ori mai mult în timpul efortului maxim. La maxim, necesităţile de oxigen ale inimii cresc forţa sa de contracţie atât prin accelerarea pulsului, cât şi prin creşterea volumului de sânge pompat. Pulsul se poate dubla sau chiar tripla, volumul de sânge pompat poate ajunge de la 60-80 ml pe bătaie în timpul relaxării până la 120 ml în timpul efortului. La un efort moderat inima fie îşi accelerează pulsul, fie îşi măreşte contracţia, în funcţie de antrenamentul individual şi probabil şi în funcţie de alţi factori. Inima unui atlet antrenat îşi măreşte ritmul, într-un mult mai rapid decât inima unei persoane sedentare. Sub stresul emoţiilor perturbatoare, cum ar fi teama sau mânia, inima îşi creşte capacitatea aproape în întregime, prin accelerarea pulsului. Dacă nervii care controlează pulsul sunt blocaţi experimental folosind anumite medicamente, inima îşi va creşte oricum capacitatea cardiacă. Creşterea capacităţii cardiace pe perioada stresului emoţional este considerabil mai scăzută decât în condiţii de stres fizic, nu mai mult de 1/3 peste capacitatea normală din timpul relaxării.

Capacitatea inimii de a-şi mări randamentul de cinci ori nu este suficientă, chiar dacă permite hemoglobinei să cedeze mai uşor oxigenul, pentru a compensa consumarea oxigenului în timpul unor exerciţii fizice intense. O altă măsură este modificarea compoziţiei sângelui. În timpul efortului mărit majoritatea sângelui arterial este direcţionat către muşchii activi, unde necesarul de oxigen este acut.

Când organismul se relaxează, muşchii nu consumă mai mult de 20% din necesar total de oxigen al corpului. Cantităţi substanţiale de oxigen se duc către creier, inimă, piele, rinichi şi alte organe. Procentul de 20% înseamnă cam 60-70 ml de oxigen (consumul total de oxigen al corpului în relaxare este de aproximativ 300 ml pe minut). În timpul efortului, cum ar fi alergat sau înot, muşchii activi necesită aproximativ 3000 ml de oxigen pe minut sau aproximativ de 50 de ori mai mult decât necesităţile din timpul relaxării. Celelalte organe corporale nu au atât de multă nevoie de oxigen. De fapt majoritatea lor folosesc mult mai puţin oxigen în timpul efortului maxim. Prin mecanisme adaptative aproape tot sângele pompat de inimă în timpul efortului ajunge la muşchii activi.

Celulele musculare nu sunt afectate de o scădere temporară a oxigenării lor, datorită prezenţei mioglobinei. Această substanţă transportă oxigen asemenea hemoglobinei, dar cedează mai greu oxigenul decât hemoglobina şi este astfel o substanţă care depozitează oxigenul în celulele musculare. O celulă musculară care se contractă intermitent îşi poate reface oximioglobina în timpul fazei de relaxare şi apoi în faza de contracţie utilizează oxigenul legat de oximioglobinei.

Scurte perioade de muncă alternate cu scurte perioade de relaxare pare a fi un ritm mult mai eficient metabolic şi ca eficienţă în general decât o lungă perioadă de muncă urmată de o lungă perioadă de odihnă. Cantitatea de mioglobină din ţesutul muscular poate fi mărită prin exerciţiu fizic realizat în mod sistematic şi armonios. Studii recente ale fiziologiei efortului fizic au o importanţă practică, în special în legătură cu limitele antrenamentului fizic. Metodele de antrenare ale atleţilor, de pe vremea grecilor până în prezent, au fost în majoritate empirice. Metodele care se bazează pe cunoaşterea fiziologică ajută la îmbunătăţirea performanţelor fizice în limite de siguranţă.

Publicatii Ayurveda

publicatii diverse despre Ayurveda si terapiile alternative

Ofertă specială de sărbători

pentru perioada

1 decembrie – 31 decembrie 2012

set complet volumele 1-6

Index ayurvedic sistematic selectiv

pret total 135 ron

la achizitia unui set complet se aplica

reducere de 40%

pret final

81 ron

si costurile de expediere incluse

Informatii si comenzi:

publicatii@ayus.ro

0745-044553

0760-256842

Cartile se expediaza prin posta cu plata ramburs sau prin curier.

Va rugam indicati telefonic sau prin email adresa postala completa pentru expediere.

CATALOG publicatii Ayus Grup

INDEX AYURVEDIC SISTEMATIC SELECTIV

o prezentare inedita a proprietatilor terapeutice ale unor plante medicinale remarcabile

lucrare in 6 volume

„ ... o îmbinare creatoare între ştiinta tradiţională ayurvedică şi tradiţia populară românească ...”

„ ... o lucrare cu o conceptie originala, care dispune de o sistematizare extrem de utilă specialistilor din domeniul fitoterapiei ... ” 

Volumul 1

Volumul 1 Cuprins Partea 1

Volumul 1 Cuprins Partea 2

Volumul 2

Volumul 2 Cuprins Partea 1

Volumul 2 Cuprins Partea 2

Volumul 3

Volumul 3 Cuprins Partea 1

Volumul 3 Cuprins Partea 2

Volumul 4

Volumul 4 Cuprins Partea 1

Volumul 4 Cuprins Partea 2

Volumul 5

Volumul 5 Cuprins Partea 1

Volumul 5 Cuprins Partea 2

Volumul 6

Volumul 6 Cuprins Partea 1

Volumul 6 Cuprins Partea 2

© Powered by Anima Soft & Ayus Grup - Romania 2012 © Ayus Grup 2012