Acasa  |  Ayurveda  |  Cursuri de Ayurveda  Publicatii   |  Articole   Recomandari  Anunturi   Evenimente   Contact

AYUS GRUP - ROMÂNIA

centru de perfectionare si pregatire de specialitate în Ayurveda

cursuri si seminarii de specialitate pentru aprofundarea cunoasterii diferitelor ramuri ale sistemului Ayurveda

 

Noi apariţii editoriale

Ghid practic de termeni sanscriţi utilizaţi în Ayurveda

o expunere sistematică şi lămuritoare a semnificaţiei unora dintre termenii de origine sanscrită ce sunt frecvent utilizaţi în cadrul sistemului tradiţional Ayurveda

VOLUMUL 1, literele A - K

 

 

 

SATTVA GUNA - STAREA DE ARMONIE

În Ayurveda, termenul sanscrit sattva este utilizat pentru a indica toate acele stări care sunt pe deplin armonioase, având deci sensul general de "armonie". În general, armonia (sattva) reprezintă o concordanţă, un acord, o potrivire a elementelor componente ale unui întreg. În contextul noţiunilor incluse în ştiinţa milenară a sistemului Ayurveda, întregul căruia urmărim să-i cunoaştem starea de armonie (sattva) specifică poate fi ori fiinţa umană (microcosmosul uman), ori o anumită structură vie (a unei plante spre exemplu), ori o anumită forţă vitală sau energie subtilă, ori un anumit constituent corporal sau o anumită substanţă fizică.

Ştiinţa străveche a sistemului tradiţional Ayurveda porneşte de la premiza esenţială conform căreia starea de sănătate veritabilă (svasthaya) a unei fiinţei umane este întotdeuna expresia unei armoniei depline (sattva), care se manifestă atunci la toate nivelele. Privind lucrurile din această perspectivă, starea de armonie (sattva) constituie punctul de referinţă al oricărei evaluări a stărilor fizice, psihice sau mentale ale fiinţei umane. În practica ayurvedică, fiecare dintre substanţele şi energiile subtile care se manifestă în calitate de constituenţi corporali (dhatu-uri), şi care astfel contribuie la structurarea (alcătuirea) specifică a microcosmosului fiiinţei umane (atât ce din punct de vedere fizic, cât şi din punct de vedere subtil) sunt evaluate (caracterizate) pornind întotdeauna de la descrierile corespunzătoare stărilor specifice de armonie (sattva).

Fiecare dintre cele trei forţe subtile vitale primare (vata, pitta şi kapha) prezintă o anumită stare specifică de armonie (sattva). Prin starea de armonie (sattva) corespunzătoare unei dosha vom înţelege concordanţa, acordul şi manifestarea unitară (potrivirea sau coordonarea) care trebuie să existe între cele cinci componente, care formează împreună câte o dosha, sau pe scurt manifestarea concordantă (armonioasă) a tuturor celor cinci sub-dosha-uri ale unei dosha.

Caracteristicile stării de armonie (sattva) ale fiecărei dosha (vata-sattva, pitta-sattva şi kapha-sattva) constituie întotdeuna reperul esenţial al oricărui proces de armonizare a naturii individuale, care are loc prin trezirea şi amplificarea aspectelor benefice, corespunzătoare predominanţei constituţionale şi eliminarea aspectelor negative (rajas şi tamas). De asemenea, cele şase energii subtile corespunzătoare gusturilor (rasa) prezintă fiecare o anumită stare de armonie (sattva) specifică, care caracterizează în mod unic fiecare astfel de energie subtilă, prin intermediul anumitor stări corespondente. De asemenea, în acelaşi context, armonia (sattva) reprezintă unitatea contrariilor în întrega manifestare.

 

 

 

 

Publicatii Ayurveda

publicatii diverse despre Ayurveda si terapiile alternative

INDEX AYURVEDIC SISTEMATIC SELECTIV

o prezentare inedita a proprietatilor terapeutice ale unor plante medicinale remarcabile

lucrare in 6 volume

OFERTA SPECIALA REDUCERE 50%

pentru setul celor 6 volume

67,50 RON

costurile de livrare sunt incluse

VALABIL PANA LA

 31 MARTIE 2013

Comenzile pot fi transmise prin email la adresa:

publicatii@ayus.ro

si telefonic la 0745.044.553

„ ... o îmbinare creatoare între ştiinta tradiţională ayurvedică şi tradiţia populară românească ...”

„ ... o lucrare cu o conceptie originala, care dispune de o sistematizare extrem de utilă specialistilor din domeniul fitoterapiei ... ” 

 

© Powered by Anima Soft & Ayus Grup - Romania 2012 © Ayus Grup 2012