AYUS GRUP - ROMÂNIA

centru de perfectionare si pregatire de specialitate în Ayurveda

cursuri si seminarii de specialitate pentru aprofundarea cunoasterii diferitelor ramuri ale sistemului Ayurveda

Acasa Ayurveda Cursuri Articole Alimentatie Recomandari Anunturi Publicatii Contact

Necesitatile energetice in alimentatia omului


Scrierile ayurvedice formuleaza cateva intrebari de mare interes pentru modul in care alimentatia influenteaza starea de sanatate a omului: "Care sunt factorii care sustin dezvoltarea armonioasa a omului?", "Hrana este de doua feluri in raport cu efectele pe care le genereaza, fiind sanatoasa sau nesanatoasa. Care sunt caracteristicile celor doua varietati de alimentatie, cea sanatoasa si cea nesanatoasa?"


De asemenea, in Ayurveda se afirma: "Chiar alimentele usoare, cele usor digerabile si nutritive totodata nu trebuie sa fie consumate in exces sau atunci cand nu este dinamizata pofta de mancare. Hrana dificil de digerat nu trebuie consumata in mod curent. Cand este totusi consumata, cantitatea sa nu trebuie sa depaseasca o parte dintr-un cantitatea totala de hrana de la acea masa."


Asadar, este bine sa stim cum putem evalua si ce reprezinta excesul si normalul in alimentatie pentru necesitatile corporale si cum sa intelegem in mod corect necesitatile normale ale corpului pentru hrana.


Datorita descoperirilor remarcabile din domeniul fiziologiei si biochimiei, stiinta nutritiei din secolul 20 a fost capabila sa prezinte in detaliu mai multe aspecte legate de influenta alimentatiei asupra organismului uman. Stiinta moderna a nutritiei a fost capabila sa raspunda intr-o anumita masura la aceste intrebari, desi inca nu se cunoaste indeajuns modul in care putem avea o alimentatie optima.


Antoine Lavoisier (1743-1793) a demonstrat ca exista o similaritate stransa intre respiratia umana si combustia unei substante in aer. In ambele cazuri, oxigenul din aer se consuma, fiind inlocuit de dioxid de carbon. El a observat ca un om in timpul unei activitati consuma mai mult oxigen decat in perioada de odihna. Astfel a devenit clar ca hrana pe care o consumam este intr-un anumit mod transformata in energie si caldura in interiorul corpului.


Animalele, inclusiv omul, isi iau energie din hrana intr-o forma chimica, in forma carbohidratilor, grasimilor si proteinelor. Energia este eliberata si utilizata pentru desfasurarea unor activitati mecanice, pentru mentinerea activitatilor metabolice ale ficatului, rinichilor, creierului si ale altor organe, pentru mentinerea temperaturii corporale si pentru favorizarea cresterii si sintezei de noi substante chimice care stocheaza energie.


Cheltuiala energetica totala este corelata cantitativ cu consumul de oxigen. Masurarea consumul de oxigen la oameni s-a realizat cu diferite aparate. Aparatul lui Benedict Roth este foarte usor de folosit si da o citire directa a oxigenului consumat fara a fi necesara analiza gazului. Pentru masurarea cheltuielii energetice in timpul activitatilor zilnice si in timpul muncii, respirometrul Max Planck este foarte util. Cercetatorii din domeniu au realizat mii de masuratori ale cheltuielii energetice la barbati si femei.


Cand subiectul este relaxat complet energia este folosita doar pentru sustinerea activitatii organelor interne si pentru mentinerea temperaturii corporale. Aceasta energie este numita rata metabolica bazala si se exprima in kJ / kg corp. Fiecare specie este caracterizata de o rata metabolica bazala specifica. Dar daca este exprimata in kJ / m2 / h (aria corpului), valorile pentru fiecare specie sunt foarte apropiate. Exista mari variatii ale necesitatilor energetice ale fiecarui individ, chiar si ale celor care au aceeasi profesie si un mod de viata asemanator.


Una dintre cele mai timpurii si bine cunoscute actiuni de recomandare cu privire la necesitatile alimentare ale populatiei au fost facute sub auspiciile Ligii Natiunilor. Acest raport a fost publicat inca din 1936. El cuprinde dozele zilnice recomandate exprimate in calorii pe zi:


 Barbati


(55 kg)


Femei


(45 kg)


Copii


Munca sedentara2400Munca sedentara19000-6 luni120/kgMunca moderata2800Munca moderata22007-12 luni100/kgMunca grea3900Munca grea30001-3 ani1200
Sarcina


(a doua jumatate)+ 3004-6 ani1500
Lactatie+ 5007-9 ani1800
10-12 ani2100Baieti


Fete


13-15 ani250013-15 ani2200
16-19 ani300016-19 ani2200Munca sedentara include profesorii, jurnalistii, doctorii, avocatii, casnicele, arhitectii, soferii si pilotii. Munca moderata include munca in industria usoara si de asamblare, munca la caile ferate, posta, instalatorii, soferii de autobuz, lucratorii la ferma si constructorii. Munca grea include minerii, siderurgistii, lucratorii portuari, padurarii si militarii. 

Un ghid simplu si de bun simt pentru stabilirea numarului de calorii zilnice este supravegherea greutatii corporale pe o perioada de cateva saptamani. La un adult o greutate constanta indica un proces de armonizare vitala, in timp ce scaderea in greutate indica o alimentatie deficitara, iar o crestere in greutate indica un surplus de calorii. Daca cineva mananca putin peste necesitati, de exemplu cu doar 0,05% mai mult, el va cantari cu 12 kg mai mult la varsta mijlocie.

Necesitatile energetice ale fiecaruia depind de patru variabile si anume: activitatea fizica, marimea copului si compozitia sa, varsta si climat. Exista si alte necesitati in cazul cresterii, in copilarie si adolescenta, in cazul sarcinii si alaptarii. Aceasta lista de factori principali este de asemenea cunoscuta inca de mult timp in Ayurveda.

© Powered by Anima Soft & Ayus Grup - Romania 2012 © Ayus Grup 2012