AYUS GRUP - ROMÂNIA

centru de perfectionare si pregatire de specialitate în Ayurveda

cursuri si seminarii de specialitate pentru aprofundarea cunoasterii diferitelor ramuri ale sistemului Ayurveda

Acasa Ayurveda Cursuri Articole Alimentatie Recomandari Anunturi Publicatii Contact

EVIDENŢIEREA MECANISMELOR DE BIOFEEDBACK PRIN AYURVEDA

       În tradiţia sistemului Ayurveda se indică faptul că păstrarea nealterată a stării de sănătate poate fi realizată prin menţinerea stării de echilibru dinamic a întregii fiinţe. Această condiţie dinamică de echilibru este numită în Ayurveda dhatusamya şi este uneori interpretată, prin prisma terminologiei medicale moderne, ca fiind o amplă desfăşurare funcţională ce asigură homeostazia fiziologică a fiinţei.


Sistemul tradiţional Ayurveda precizează că starea funcţională numită dhatusamya se realizează prin reglarea permanentă a sistemului dinamic şi funcţional al celor trei factori vitali dosha, sistem numit pe scurt tridosha. Conform sistemului Ayurveda, tridosha este o entitate biologică şi vitală complexă, ce este responsabilă pentru dimensiunile structurale, funcţionale şi comportamentale ale fiinţei vii. Sistemul vital tridosha se manifestă atât ca sistem biologic, cât şi ca sistem energetic şi informaţional. Toate măsurile preventive şi terapeutice din Ayurveda sunt bazate pe menţinerea unei stări adecvate de echilibru a sistemului tridosha. Cercetătorii moderni au remarcat faptul că există o multitudine de mecanisme prin care aceste se realizează, în anumite condiţii, unele fine reglaje generatoare de echilibru, astfel că ceea ce în Ayurveda poartă numele de dhatusamya este numit în prezent biofeedback.


S-a observat că aplicarea clinică a biofeedback-ul a putut oferi posibilitatea măsurării precise a unora dintre parametrii de stare ai dosha-urilor precum şi a unora dintre caracteristicile structurale de stare ale constituenţilor corporalei (dhatu). Pe baza observaţiei că un anume stimul alimentat la sistemele biologice va produce o serie de modificări în mediul intern au fost elaborate o serie de modalităţi de evaluare a parametrilor corporali ayurvedici binecunoscuţi. Astfel de modificări au putut fi înregistrate ca semnale electrice prin EMG (electromiogramă), EEG (electroencefalogramă), RGP (răspunsul galvanic al pielii), puls, tensiunea arterială, coronariană şi aparate feedback de temperatură şi interpretate apoi în sensul specific descris în cadrul sistemului Ayurveda.


De asemenea, efectele remediilor naturale asupra sistemului biologic pot fi, de asemenea, măsurate şi corelate cu activitatea princiilor vitale dosha din fiinţă, prin evaluarea mecanismelor de tip biofeedback. De exemplu, hiperactivitatea sistemului cardiovascular poate identifica indivizii predispuşi la boli coronariene şi astfel poate fi înţeleasă într-un anume fel predicţia ce este realizată în Ayurveda prin intermediul evaluării stării dosha-urilor. Pe scurt, tehnica modernă a biofeedback-ului poate fi utilizată pentru diagnosticarea precoce a multor boli, exact aşa cum interpretarea ayurvedică a indicatorilor de dezechilibru ai dosha-urilor furnizează informaţii valoroase cu privire la posibilele evoluţii patologice viitoare. De asemenea, potenţialul terapeutic al multor remedii tradiţionale ayurvedice poate fi, de asemenea, evaluat prin aplicarea anumitor tehnici de biofeedback. Prin intermediul tehnicilor de biofeedback pot fi identificaţi anumiţi parametri obiectivi care sunt apoi utili în procesul de măsurare a stării dosha-urilor şi de aprecierea a stării constituenţilor corporali (dhatu), astfel că, atât diagnoza, cât şi terapia ayurvedică pot fi mult mai profund înţelese în contextul amplu a cercetării medicale din prezent.dezvoltarea pe larg a acestui subiect este


realizată în cadrul lecţiilor cursului de Ayurveda

© Powered by Anima Soft & Ayus Grup - Romania 2012 © Ayus Grup 2012

publicatii diverse despre Ayurveda si terapiile alternative

CATALOG publicatii Ayus Grup

INDEX AYURVEDIC SISTEMATIC SELECTIV

o prezentare inedita a proprietatilor terapeutice ale unor plante medicinale remarcabile

lucrare in 6 volume

„ ... o îmbinare creatoare între ştiinta tradiţională ayurvedică şi tradiţia populară românească ...”

„ ... o lucrare cu o conceptie originala, care dispune de o sistematizare extrem de utilă specialistilor din domeniul fitoterapiei ... ”