Un important concept organismic enunţat recent este cel de câmpuri morfogenetice, care explică modul cum iau naştere formele caracteristice ale embrionilor.

Întreaga existenţă este plină de prezenţa culorilor: culorile din natură, culorile obiectelor din casă, culorile hainelor pe care le purtăm, culorile automobilelor.

Teoria morfogenetica

Influenta tainica a culorilor

Transmutarea şi sublimarea potenţialului creator implică transformarea secreţiilor sexuale în energie subtilă, care apoi este direcţionată ascendent.

Ciclul fizic-vital al bioritmului uman corespunde variaţiei forţei fizice, a vitalităţii, rapidităţii şi performanţelor fizice, a rezistenţei la acţiunile agenţilor patogeni.

Sucurile preparate din fructe şi legume proaspete şi crude sunt necesare pentru orice alimentaţie, chiar dacă nu urmăm o dietă şi mâncăm ce dorim.

Cunoscute mai ales pentru valoarea terapeutică, frunzele de salvie au multiple utilizări condimentare, pornind de la folosirea lor în salate de fructe sau legume.

Prin realizarea unui studiu recent cercetatorii au urmarit sa sensibilizeze oamenii pentru a fi mai atenti la nivelul de sare al alimentelor pe care le aleg.

Stiinta nutritiei din secolul 20 a fost capabila sa prezinte in detaliu mai multe aspecte legate de influenta alimentatiei asupra organismului uman.

Intre factorii ce contribuie la cresterea longevitatii, mentionam echilibrul fizic reflectat printr-o hranire sanatoasa, bazata pe alimentatie naturala vegetariana.

Importanţa apei potabile pure şi a aerului curat şi legătura dintre mizeria corelată cu suprapopularea şi bolile infecţioase erau cunoscute.

Datele statistice arată că cei care s-au lăsat de fumat la un anumit moment dat revin la un grad de risc mult mai mic de a muri de atac de cord.

Plante pentru transmutare şi sublimare

Bioritmul uman

Sucurile din fructe si legume

Câteva plante condimentare

Consumul excesiv de sare

Necesitatile energetice in alimentatie

Alimentatia naturala si longevitatea

Importanţa apei curate şi a igienei

Beneficiile renunţării la fumat

Scop si obiective

Modalitati practice

Ayus

Cercetătorii britanicii au constatat un aspect surprinzător: viaţa lungă a omului este rezervată mai ales persoanelor cu un mic surplus în greutate.

Greutatea si longevitatea

Reţeta sarmalelor vegetariene constă în a pregăti o umplutură, care are de obicei la bază orezul, care se înfăşoară în foi, de obicei de varză.

Sarmale vegetariene

Cursuri

Scop si obiective

Alimentatie

Ayus

Beneficiile îmbăierii periodice

Tradiţia ayurvedică ne indică faptul că pentru menţinerea unei excelente stări de sănătate este foarte bine să facem baie frecvent.

Secretele longevitatii

Din cele mai vechi timpuri omenirea a cautat sa afle secretul longevitatii. Mari intelepti ayurvedici au indicat faptul ca este in noi insine.

CURS DE AYURVEDA IN BUCURESTI

Inscrieri:

 curs@ayus.ro

Telefon:

0749.079.619.


CONFERINTA DE AYURVEDA LA CLUJ

Joi, 27 septembrie 2018, a avut loc la Cluj-Napoca o Conferinţă specială de Ayurveda.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Indiei în România în colaborare cu AMN-România. Conferinţa de Ayurveda a avut loc la Biblioteca Centrală Universitară "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, în sala "Ioan Muşlea", începând cu ora 17:15. Cu acest prilej, a fost prezentată lucrarea intitulată ”Ayurveda în România”. videoWORKSHOP TERMOTERAPIE

În tradiția milenară a sistemului Ayurveda metodele ce implică folosirea  caldurii sau a frigului au fost de mii de ani folosite pentru a genera multiple efecte benefice de menținere și de refacere a stării de sănătate.

despre Termoterapie


Scop si obiective

Cursuri de Ayurveda

Ayus

Craiova

Iasi

Constanta

Drobeta Turnu Severin

Braila

Bucuresti

Cluj Napoca

Pitesti

Targu Mures

Brasov

Praful urban împreună cu gazele de eşapament cauzează în principal îmbolnăviri ale aparatului respirator şi predispun fiinţele umane la apariţia bronşitelor cronice.

Scop si obiective

amnromania.ro

Ayus

Poluarea si sanatatea

Reţeta sarmalelor vegetariene constă în a pregăti o umplutură, care are de obicei la bază orezul, care se înfăşoară în foi, de obicei de varză.

Sarmale vegetariene

Ziua Ayurvedei 2020

Ayurveda ne subliniază rolul apei în purificarea corpului şi în procesele de eliminare a toxinelor. Principalul inamic al unei sănătaţii bune este acumularea de toxine.

Ayurveda examinează întotdeauna omul ca un întreg complex şi dinamic. Armonia întregului se reflectă astfel în bunăstarea tuturor părţilor sale componente.

Somatometria poate fi definită in mod simplu ca fiind disciplina care se ocupă cu măsurarea dimensiunilor corpului uman şi măsurarea parților și segmentelor sale constitutive.

Tradiţia sistemului Ayurveda ne învaţă faptul că informaţia primară despre un aliment este în primul rând conţinută în gustul specific pe care acel aliment îl are.

Sistemul tradiţional Ayurveda constituie, în egală măsură, atât o ştiinţa precisă şi foarte bine fundamentată, cât şi o veritabilă artă a vindecării.

Ştiinţa sistemului Ayurveda reflectă realitatea vieţii umane, prin intermediul cunoaşterii unor principii fundamentale care se manifestă în natură, atât în fiinţa umană, cât şi în afara ei.

Intensitatea amprentării informaţionale asupra trupului creşte în mod proporţional cu gradul de conştienţă care este manifestat în momentul prezent.

Efectele curative ale apei

Ayurveda - un sistem holistic

Somatometria şi Ayurveda

Alimentaţia echilibrată în Ayurveda

Ayurveda – stiinta si arta a vindecarii

Ayurveda – Ştiinţa milenară a vieţii

Epigenetica şi Ayurveda

În tradiţia spirituală orientală, înţeleptul Atreya este un mare realizat spiritual şi totodată un mare vindecător, care a revelat fiinţelor umane adevăruri fundamentale.

În Ayurveda, termenul sanscrit sattva este utilizat pentru a indica toate acele stări care sunt pe deplin armonioase, având deci sensul general de "armonie".

Înțeleptul Atreya

Armonia - sattva-guna

Bruce Lipton, expert în biologie celulară la Şcoala de Medicină a Universităţii Wisconsin, a pus bazele cercetării şi studierii unei noi ştiinţe, numită epigenetică.

Marturia unui cercetator

Dr. Sonia Lupien a studiat efectele stresului cronic asupra memoriei si a constatat ca excesul folosirii facultăţilor mentale alterează buna funcţionare a memoriei.

Armonia - sattva-guna

Cursul de AYURVEDA este structurat pe module de curs (modul 1, modul 2, etc.), în vederea unei pregatiri intensive si temeinice, de durata.

Subiecte ale cursului de Ayurveda

Cursurile si seminariile de Ayurveda se adreseaza atat adultilor, cat si studentilor si elevilor care doresc sa dobandeasca noi cunostinte de specialitate din Ayurveda.

Cursuri de Ayurveda

Ayurveda este „Stiinţa vieţii”. Cuvântul sanscrit provine din asocierea cuvintelor ayus (care înseamnă „viaţă”) şi veda (care înseamnă „ştiinţă”).

În conformitate cu invataturile stiintei milenare ayurvedice, in fiecare an calendaristic, in jurul datei de 15 februarie a fiecarui an incepe un nou ciclu vital anual.

Noul ciclu vital anual ayurvedic

Ayurveda - scop si obiective

Longevitatea este un concept complex ce implica mentinerea sanatatii prin evitarea bolilor, prin mentinerea functiilor fizice si cognitive la un nivel ridicat.

Alimentatia si longevitatea

Scop si obiective

Articole recomandate

Ayus

Cursuri de Ayurveda

CURS DE SPECIALIZARE AYURVEDA - DRAVYAGUNA

Denumirea seriei: Curs de Ayurveda pentru specialişti

Specialitate Ayurveda: Dravyaguna – noțiuni introductive din farmacologia ayurvedică

Cod curs: AYG-SP-M05

Perioada de desfăşurare:

sâmbătă şi duminică

Program:

Sambata, partea 1, 10.00 – 18.00,

Duminică partea 2, 10.00 – 18.00.

Locaţia: Sediul Ayus Grup.

INFORMATII

Inscrieri: curs@ayus.ro

Telefon: 0749.079.619

Scop si obiective

Articole noi

Ayus

Lacrimile înmagazinează o anumită formă specifică de energie electrostatică care se află în strânsă legătură cu funcţionarea sistemului nervos (majja-dhatu).

Energia tainică a lacrimilor

Înțeleptul grec Pitagora este binecunoscut prin intermediul teoremei care îi poartă numele, dar el este considerat ca fiind părintele vegetarianismului în Europa.

Pitagora - parintele vegetarianismului

Este posibil ca descoperirea originii vieții pe Pământ să ne ajute să putem descifra simbolismul profund ce este cuprins în scrierile vedice cu privire la originea vieţii.

Originea vietii pe Pamant

Termenul modern ”signalistică” provine de la cuvântul „semnal” și desemnează nevoia rapidă de semnalizare ce este necesară în contextul menținerii stării generale de echilibru.

Biosignalistica

Intensitatea amprentării informaţionale asupra trupului creşte în mod proporţional cu gradul de conştienţă care este manifestat în momentul prezent.

Epigenetica şi Ayurveda

Un genetician de la Universitatea Cambridge, Aubrey de Grey, afirmă că oamenii ar putea trăi până la 1.000 de ani. Ce se afla la baza acestei afirmatii?

1000 de ani de viata

Ayus Traditie Ramuri Stiinta Longevitate Alimentatie Informatii

© Powered by Anima Soft & Ayus Grup - Romania 2003-2018 informatii si recenzii

PRchecker.info
PRchecker.info
Ayurveda

AYUS GRUP - ROMÂNIA

centru de perfectionare si pregatire de specialitate în Ayurveda

cursuri si seminarii de specialitate pentru aprofundarea cunoasterii diferitelor ramuri ale sistemului tradițional Ayurveda

Rasayana Dravyaguna Vijnana Svasthavritta Sidhanta Vajikarana

Câteva recomandari ayurvedice simple pentru perioada de iarna

Bunastarea fiintei in timpul iernii

Stiinta milenara AYURVEDA a pus la dispozitie tuturor celor dornici sa fie mai mereu fericiti si sanatosi anumite recomandari si indicatii simple, accesibile si usor de abordat. Traditia ayurvedica ofera anumite recomandari pentru parcurgerea (traversarea) intr-o cat mai buna stare (atat fizica, cat si psihica) a fiecarui anotimp al anului. In cele ce urmeaza va prezentam cateva recomandari pentru perioada de iarna.

In timpul iernii, datorita racelii, frigului si vantului, adesea uscat, ce se manifesta in ambianta imediata, focul digestiv al omului tinde sa devina de regula ceva mai puternic decat in restul anului. Acesta este un asa-zis raspuns natural, compensator, al organismului uman. Astfel ca, pentru cei mai multi oameni, mai ales pentru cei cu o constitutie slaba, perioada de iarna poate reprezenta, daca este folosita corect, un foarte bun prilej pentru a se implini din punct de vedere corporal (fizic), aceasta bineinteles daca vor respecta indicatiile urmatoare. Tocmai datorita faptului ca in perioada de iarna, la majoritatea fiintelor umane puterea digestiva inregistreaza o crestere simtitoare, in AYURVEDA se recomanda ca oamenii sa consume in mod preponderent alimente consistente si hranitoare, alimente despre care in AYURVEDA se stie ca sunt caracterizate in general de predominanta gusturilor dulce, sarat si acru. Astfel ca, fiecare dintre noi avem posibilitatea ca, in ciuda frigului si gerului de afara, sa ne mentinem binedispusi, fericiti, sanatosi si plini de vigoare, preparandu-ne si apoi mancand cu bucurie, impreuna cu cei dragi, o hrana consistenta.

Alimente calde

De asemenea, este indicat ca in timpul iernii sa consumam in mod regulat mancaruri (inclusiv supe) calde de legume (preparate in principal cu cartofi, morcovi si mai ales cu telina) la care sa nu uitam sa adaugam condimente si arome naturale (cimbru, busuioc, piper, frunze de dafin, pulbere de radacina de ghimbir, frunze de telina, seminte de coriandru, etc.). Traditia ayurvedica recomanda ca in perioada de iarna sa alegem mai ales acele retete in care mancarurile contin sau sunt preparate cu ulei (de preferinta ulei natural) sau cu unt natural proaspat. in perioada de iarna consumul de ulei si unt natural ar trebui sa fie ceva mai mare decat in celelalte perioade ale anului, aceasta deoarece se stie ca mancarurile preparate cu ulei ne pot fi de un real folos pentru a rezista frigului si vremii geroase si uscate de afara. Chiar daca la prima vedere afirmatia de mai sus poate sa para surprinzatoare pentru unii, totusi trebuie sa o retinem si de asemenea sa urmarim sa o verificam in mod direct, pentru a ne convinge de adevarul pe care il contine.

Sa nu uitam ca fiecare toamna ne daruieste, aproape de fiecare data, cate o recolta bogata de cereale. In traditia ayurvedica se recomanda utilizarea frecventa in perioada de iarna a cerealelor integrale (in special graul, macinat sub forma de faina integrala sau, asa cum mai este numita, faina neagra), in locul fainii albe, cu care ne-am obisnuit in prezent. In AYURVEDA, graul integral face parte din numeroase retete si el poate inlocui cu succes faina alba, in retetele pe care noi deja le cunoastem si le folosim in mod curent in prezent.

Gustul dulce

De asemenea, pentru ca gustul dulce sa fie cat mai bine reprezentat in alimentatia din timpul iernii, traditia ayurvedica recomanda utilizarea, in locul zaharului, a mierii naturale. Mierea naturala este profund binefacatoare sanatatii noastre, astfel ca, daca o vom folosi zilnic in decursul iernii, vom putea constata mai tarziu ca in tot acest rastimp am fost ca prin miracol feriti de posibilele raceli cu care ne-am fi confruntat in mod obisnuit, deoarece este cunoscut ca mierea, chiar daca este dulce, are un efect incalzitor asupra corpului si ne poate feri de raceli. In afara indicatiilor referitoare la alimentatie, AYURVEDA ofera si alte cateva recomandari utile. Hainele calduroase, incaperile bine incalzite, spatiile curate si luminoase, interioarele placute si ordonate, toate aceste conditii prielnice sunt menite sa ne ajute sa fim mai mereu "in forma" in timpul perioadei de iarna.

Baile calde

Se stie de asemenea ca in timpul iernii fiecare om simte in mod natural nevoia de a ramane cat mai mult timp in spatii calduroase, care sa fie ferite de influenta frigului de afara. Chiar si in situatia in care necesitatea face sa ramanem mai mult timp afara este bine sa ne pregatim in mod adecvat pentru aceasta. Astfel ca, pentru a rezista cat mai bine frigului, este indicat sa realizam periodic masajul ayurvedic traditional cu uleiuri. Acest procedeu simplu consta in masarea integrala sau partiala a corpului cu ulei natural de masaj (cu ulei natural de masline, spre exemplu). Cel mai indicat, mai ales pentru cei care sunt obligati sa ramana mai mult timp in frig, este masajul cu ulei al talpilor picioarelor, eventual dupa o prealabila baie calda.

Este indicat ca in decursul iernii sa urmarim sa realizam periodic bai calde (fierbinti). Ele sunt indicate mai ales in cazurile in care am fost obligati sa ramanem mai mult timp in frig, sau atunci cand simtim ca se apropie o raceala. Este insa necesar sa stim ca in cazul unei bai fierbinti, de indata ce simtim ca incepe sa apara o senzatie de moleseala sau daca noi constatam ca nu putem tolera prea mult timp apa fierbinte, este necesar sa iesim imediat din apa, sa ne uscam bine cu un prosop si apoi sa ne odihnim pentru catva timp intr-o camera bine incalzita. Baia fierbinte nu trebuie sa depaseasca in general 10-15 minute, dupa aceea fiind obligatoriu sa ne odihnim intr-o incapere calda, ferita de curenti de aer.

De asemenea, prin natura sa putin expansiva, iarna este o perioada indicata pentru studiu si interiorizare. Adeseori, in primele luni ale anului calendaristic (ianuarie, februarie) multi oameni simt nevoia de a privi retrospectiv evenimentele parcurse in decursul anului care a trecut, astfel ca fiecare are acum prilejul sa extraga invatamintele si sa desprinda concluziile pozitive pentru viitor.

In concluzie ...

Sintetizand, de data aceasta din punct de vedere principial, cele cateva recomandari enumerate mai sus, observam ca in perioada de iarna predomina pe anasmblu frigul si vantul care face ca noi sa resimtim ambianta exterioara ca fiind uscata. Tocmai de aceea, pentru a compensa in mod natural aceste aspecte existente, este necesar sa amplificam in noi caldura, atat printr-o alimentatie adecvata, asa cum a fost descrisa mai sus, cat si prin mentinerea unei ambiante relationale cat mai calduroase.

Nu trebuie sa neglijam ca o mare importanta are si starea noastra psihica si mentala, care si ea trebuie sa fie "calda". Astfel ca in tot acest interval de iarna este cu precadere indicat sa fim prietenosi, primitori, darnici si mai ales iubitori, afectuosi si tandri, sa cautam sa fim cat mai apropiati de cei dragi, carora sa le impartasim cu sinceritate sentimentele noastre.

Chiar daca sunt simple in aparenta, toate aceste recomandari ayurvedice pot fi de un mare folos celor care le vor aplica, adaptandu-le in mod inteligent situatiilor efective cu care ei se confrunta. Nu trebuie sa plecam de la premiza ca aceste recomandari sunt dificil de indeplinit sau ca ele necesita schimbari radicale ale obisnuintelor noastre. Intotdeauna ele pot fi adaptate feluritelor situatii de viata.


Intreg sistemul ayurvedic a fost structurat in asa maniera incat sa poata fi aplicat cu usurinta in orice situatie, in orice loc si indiferent de timp sau de mijloacele materiale aflate la dispozitie, operand in acest sens doar cateva mici corectii. Recomandarile ayurvedice raman in principiu aceleasi, deoarece ele au fost in asa fel formulate incat sa cuprinda intotdeauna esentialul. Acesta este de fapt si secretul care face ca si astazi AYURVEDA sa fie o stiinta vie, aplicabila in fiecare parte a lumii.


  


 


 


Share on Facebook Share on Twitter Share via e-mail Print