Un important concept organismic enunţat recent este cel de câmpuri morfogenetice, care explică modul cum iau naştere formele caracteristice ale embrionilor.

Întreaga existenţă este plină de prezenţa culorilor: culorile din natură, culorile obiectelor din casă, culorile hainelor pe care le purtăm, culorile automobilelor.

Teoria morfogenetica

Influenta tainica a culorilor

Transmutarea şi sublimarea potenţialului creator implică transformarea secreţiilor sexuale în energie subtilă, care apoi este direcţionată ascendent.

Ciclul fizic-vital al bioritmului uman corespunde variaţiei forţei fizice, a vitalităţii, rapidităţii şi performanţelor fizice, a rezistenţei la acţiunile agenţilor patogeni.

Sucurile preparate din fructe şi legume proaspete şi crude sunt necesare pentru orice alimentaţie, chiar dacă nu urmăm o dietă şi mâncăm ce dorim.

Cunoscute mai ales pentru valoarea terapeutică, frunzele de salvie au multiple utilizări condimentare, pornind de la folosirea lor în salate de fructe sau legume.

Prin realizarea unui studiu recent cercetatorii au urmarit sa sensibilizeze oamenii pentru a fi mai atenti la nivelul de sare al alimentelor pe care le aleg.

Stiinta nutritiei din secolul 20 a fost capabila sa prezinte in detaliu mai multe aspecte legate de influenta alimentatiei asupra organismului uman.

Intre factorii ce contribuie la cresterea longevitatii, mentionam echilibrul fizic reflectat printr-o hranire sanatoasa, bazata pe alimentatie naturala vegetariana.

Importanţa apei potabile pure şi a aerului curat şi legătura dintre mizeria corelată cu suprapopularea şi bolile infecţioase erau cunoscute.

Datele statistice arată că cei care s-au lăsat de fumat la un anumit moment dat revin la un grad de risc mult mai mic de a muri de atac de cord.

Plante pentru transmutare şi sublimare

Bioritmul uman

Sucurile din fructe si legume

Câteva plante condimentare

Consumul excesiv de sare

Necesitatile energetice in alimentatie

Alimentatia naturala si longevitatea

Importanţa apei curate şi a igienei

Beneficiile renunţării la fumat

Scop si obiective

Modalitati practice

Ayus

Cercetătorii britanicii au constatat un aspect surprinzător: viaţa lungă a omului este rezervată mai ales persoanelor cu un mic surplus în greutate.

Greutatea si longevitatea

Reţeta sarmalelor vegetariene constă în a pregăti o umplutură, care are de obicei la bază orezul, care se înfăşoară în foi, de obicei de varză.

Sarmale vegetariene

Cursuri

Scop si obiective

Alimentatie

Ayus

Beneficiile îmbăierii periodice

Tradiţia ayurvedică ne indică faptul că pentru menţinerea unei excelente stări de sănătate este foarte bine să facem baie frecvent.

Secretele longevitatii

Din cele mai vechi timpuri omenirea a cautat sa afle secretul longevitatii. Mari intelepti ayurvedici au indicat faptul ca este in noi insine.

CURS DE AYURVEDA IN BUCURESTI

Inscrieri:

 curs@ayus.ro

Telefon:

0749.079.619.


CONFERINTA DE AYURVEDA LA CLUJ

Joi, 27 septembrie 2018, a avut loc la Cluj-Napoca o Conferinţă specială de Ayurveda.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Indiei în România în colaborare cu AMN-România. Conferinţa de Ayurveda a avut loc la Biblioteca Centrală Universitară "Lucian Blaga" din Cluj-Napoca, în sala "Ioan Muşlea", începând cu ora 17:15. Cu acest prilej, a fost prezentată lucrarea intitulată ”Ayurveda în România”. videoWORKSHOP TERMOTERAPIE

În tradiția milenară a sistemului Ayurveda metodele ce implică folosirea  caldurii sau a frigului au fost de mii de ani folosite pentru a genera multiple efecte benefice de menținere și de refacere a stării de sănătate.

despre Termoterapie


Scop si obiective

Cursuri de Ayurveda

Ayus

Craiova

Iasi

Constanta

Drobeta Turnu Severin

Braila

Bucuresti

Cluj Napoca

Pitesti

Targu Mures

Brasov

Praful urban împreună cu gazele de eşapament cauzează în principal îmbolnăviri ale aparatului respirator şi predispun fiinţele umane la apariţia bronşitelor cronice.

Scop si obiective

amnromania.ro

Ayus

Poluarea si sanatatea

Reţeta sarmalelor vegetariene constă în a pregăti o umplutură, care are de obicei la bază orezul, care se înfăşoară în foi, de obicei de varză.

Sarmale vegetariene

Ziua Ayurvedei 2020

Ayurveda ne subliniază rolul apei în purificarea corpului şi în procesele de eliminare a toxinelor. Principalul inamic al unei sănătaţii bune este acumularea de toxine.

Ayurveda examinează întotdeauna omul ca un întreg complex şi dinamic. Armonia întregului se reflectă astfel în bunăstarea tuturor părţilor sale componente.

Somatometria poate fi definită in mod simplu ca fiind disciplina care se ocupă cu măsurarea dimensiunilor corpului uman şi măsurarea parților și segmentelor sale constitutive.

Tradiţia sistemului Ayurveda ne învaţă faptul că informaţia primară despre un aliment este în primul rând conţinută în gustul specific pe care acel aliment îl are.

Sistemul tradiţional Ayurveda constituie, în egală măsură, atât o ştiinţa precisă şi foarte bine fundamentată, cât şi o veritabilă artă a vindecării.

Ştiinţa sistemului Ayurveda reflectă realitatea vieţii umane, prin intermediul cunoaşterii unor principii fundamentale care se manifestă în natură, atât în fiinţa umană, cât şi în afara ei.

Intensitatea amprentării informaţionale asupra trupului creşte în mod proporţional cu gradul de conştienţă care este manifestat în momentul prezent.

Efectele curative ale apei

Ayurveda - un sistem holistic

Somatometria şi Ayurveda

Alimentaţia echilibrată în Ayurveda

Ayurveda – stiinta si arta a vindecarii

Ayurveda – Ştiinţa milenară a vieţii

Epigenetica şi Ayurveda

În tradiţia spirituală orientală, înţeleptul Atreya este un mare realizat spiritual şi totodată un mare vindecător, care a revelat fiinţelor umane adevăruri fundamentale.

În Ayurveda, termenul sanscrit sattva este utilizat pentru a indica toate acele stări care sunt pe deplin armonioase, având deci sensul general de "armonie".

Înțeleptul Atreya

Armonia - sattva-guna

Bruce Lipton, expert în biologie celulară la Şcoala de Medicină a Universităţii Wisconsin, a pus bazele cercetării şi studierii unei noi ştiinţe, numită epigenetică.

Marturia unui cercetator

Dr. Sonia Lupien a studiat efectele stresului cronic asupra memoriei si a constatat ca excesul folosirii facultăţilor mentale alterează buna funcţionare a memoriei.

Armonia - sattva-guna

Cursul de AYURVEDA este structurat pe module de curs (modul 1, modul 2, etc.), în vederea unei pregatiri intensive si temeinice, de durata.

Subiecte ale cursului de Ayurveda

Cursurile si seminariile de Ayurveda se adreseaza atat adultilor, cat si studentilor si elevilor care doresc sa dobandeasca noi cunostinte de specialitate din Ayurveda.

Cursuri de Ayurveda

Ayurveda este „Stiinţa vieţii”. Cuvântul sanscrit provine din asocierea cuvintelor ayus (care înseamnă „viaţă”) şi veda (care înseamnă „ştiinţă”).

În conformitate cu invataturile stiintei milenare ayurvedice, in fiecare an calendaristic, in jurul datei de 15 februarie a fiecarui an incepe un nou ciclu vital anual.

Noul ciclu vital anual ayurvedic

Ayurveda - scop si obiective

Longevitatea este un concept complex ce implica mentinerea sanatatii prin evitarea bolilor, prin mentinerea functiilor fizice si cognitive la un nivel ridicat.

Alimentatia si longevitatea

Scop si obiective

Articole recomandate

Ayus

Cursuri de Ayurveda

CURS DE SPECIALIZARE AYURVEDA - DRAVYAGUNA

Denumirea seriei: Curs de Ayurveda pentru specialişti

Specialitate Ayurveda: Dravyaguna – noțiuni introductive din farmacologia ayurvedică

Cod curs: AYG-SP-M05

Perioada de desfăşurare:

sâmbătă şi duminică

Program:

Sambata, partea 1, 10.00 – 18.00,

Duminică partea 2, 10.00 – 18.00.

Locaţia: Sediul Ayus Grup.

INFORMATII

Inscrieri: curs@ayus.ro

Telefon: 0749.079.619

Scop si obiective

Articole noi

Ayus

Lacrimile înmagazinează o anumită formă specifică de energie electrostatică care se află în strânsă legătură cu funcţionarea sistemului nervos (majja-dhatu).

Energia tainică a lacrimilor

Înțeleptul grec Pitagora este binecunoscut prin intermediul teoremei care îi poartă numele, dar el este considerat ca fiind părintele vegetarianismului în Europa.

Pitagora - parintele vegetarianismului

Este posibil ca descoperirea originii vieții pe Pământ să ne ajute să putem descifra simbolismul profund ce este cuprins în scrierile vedice cu privire la originea vieţii.

Originea vietii pe Pamant

Termenul modern ”signalistică” provine de la cuvântul „semnal” și desemnează nevoia rapidă de semnalizare ce este necesară în contextul menținerii stării generale de echilibru.

Biosignalistica

Intensitatea amprentării informaţionale asupra trupului creşte în mod proporţional cu gradul de conştienţă care este manifestat în momentul prezent.

Epigenetica şi Ayurveda

Un genetician de la Universitatea Cambridge, Aubrey de Grey, afirmă că oamenii ar putea trăi până la 1.000 de ani. Ce se afla la baza acestei afirmatii?

1000 de ani de viata

Ayus Traditie Ramuri Stiinta Longevitate Alimentatie Informatii

© Powered by Anima Soft & Ayus Grup - Romania 2003-2018 informatii si recenzii

PRchecker.info
PRchecker.info
Ayurveda

AYUS GRUP - ROMÂNIA

centru de perfectionare si pregatire de specialitate în Ayurveda

cursuri si seminarii de specialitate pentru aprofundarea cunoasterii diferitelor ramuri ale sistemului tradițional Ayurveda

Rasayana Dravyaguna Vijnana Svasthavritta Sidhanta Vajikarana

TRUPUL ŞI MINTEA

        „Trupul şi mintea sunt în egală măsură reşedinţa bunăstării sau a bolilor.

Ceea ce determină sănătatea şi armonia fiinţei umane este interacţiunea lor armonioasă”.

fragment din înţelepciunea ayurvedică)

Relatia intre trup și minte

Fiecare fiinţă umană, fie că este sănătoasă sau bolnavă, este înzestrată cu trup şi minte. Tocmai de aceea, orice tulburare sau boală influenţează cu necesitate atât trupul, cât şi mintea. Acum câteva decade medicina psihosomatică a devenit o disciplină ştiinţifică care a început să studieze relaţiile care există între aspectele biologice şi cele psihologice, corespunzătoare atât stării de sănătate, cât şi stării de boală a omului.

Cercetătoarul Rene Dubos afirma în mod semnificativ că: „oricare ar fi factorii cauzatori şi manifestările sale fizice, aproape orice boală afectează atât corpul, cât şi mintea, iar aceste două aspecte sunt astfel legate, încât nu pot fi separate”.

Efectele fiziologice ale emoţiilor

Limbajul popular este presărat cu multe expresii care evidenţiază legătura intimă dintre trup şi minte. Adeseori ne surprindem spunând că „vedem roşu în faţa ochilor”, din cauza unei stări de furie sau că putem fi „orbiţi de furie”. Alteori spunem că putem „înţepeni de frică”. Frecvent oamenii afirmă că „dragostea este oarbă”. Alteori, fiind copleşiţi de trăirea iubirii, îi putem vorbi iubitului sau iubitei „cu voce tremurândă”.

În mod tradiţional, se consideră că inima este locul emoţiilor. În funcţie de natura bună sau rea a trăirilor emoţionale, cineva poate să simtă că „i se umple inima”, atunci când simte bucurie, sau poate să sufere de „dureri de inimă” sau de „inimă zdrobită”, atunci când este trist. Alteori, starea de frică poate face ca inima „să urce în gât” sau „să se ducă în stomac”. Tot din cauza fricii oamenii spun că pot „paraliza” de frică.

De asemenea, emoţiile se exprimă în mod relativ rapid la nivelul pielii. O tânără femeie se poate îmbujora de ruşine sau de stinghereală ori de indignare. Pielea poate reacţiona la frică printr-o transpiraţie excesivă sau prin apariţia unor mici pete roşii. Frica poate face de asemenea ca muşchii să se contracte. Se spune despre unii oameni abili că „intră pe sub pielea” altora. Celor cu o fire clocotitoare li se poate spune că „ard de nerăbdare să facă ceva”.

Unele tulburări emoţionale pot face ca „să ne tremure genunchii” sau „să ni se înmoaie picioarele” ori să determine „clănţănitul dinţilor”. Alteori, într-o stare de stres, de încleştare interioară, poţi să „scrâşneşti din dinţi”. Frica şi dezgustul determină adeseori uscarea gurii. Tocmai de aceea, se afirmă uneori că dezgustul şi frica pot să ne îmbolnăvească. Unii nu pot „înghiţi” o situaţie. Alţii simt „un nod în gât”, „o greutate în piept” sau „un nod în stomac”. Sentimentul interior de uşurare este comunicat în mod obişnuit prin expresia „mi s-a luat o greutate de pe inimă”.

Cercetări şi observaţii asupra relaţiei dintre trup şi minte

În secolul XVIII, cercetătorul John Hunter (1728-1793) a observat şi a experimentat apoi direct efectele pe care le poate genera mintea asupra trupului, în anumite condiţii. El chiar „a profeţit” că dacă mintea unui om este agitată şi nestăpânită, viaţa lui putea fi în mâinile oricărui răuvoitor care îl poate enerva sau îl poate supăra. Hunter a făcut această afirmaţie, deoarece a observat că atacurile sale de angină pectorală apăreau aproape de fiecare dată când mintea sa era agitată.În 1884 William James, un psiholog de la Harvard, a sugerat că anumiţi stimuli din mediu produc răspunsuri organice şi că aceste răspunsuri viscerale, de la organele interne, de la inimă, stomac, plămâni sau intestine, determină mintea să reacţioneze prin emoţii specifice. James a rezumat teoria sa în afirmaţia celebră şi surprinzătoare totodată: „ne este frică pentru că fugim, nu fugim pentru că ne este frică”.

În aceeaşi perioadă un om de ştiinţă danez, Carl Lange, a avansat o idee similară cu privire la apariţia emoţiilor. Cele două teorii au fost unificate şi cunoscute ca teoria James-Lange. Această teorie a fost un reper în înţelegerea naturii şi influenţei emoţiilor. Aproape imediat această teorie a devenit ţinta unui criticism vehement. Cel mai critic a fost Walter Cannon, care susţinea că emoţia este o stare de excitaţie crescută a organismului, şi că aceasta este o parte a unui sistem de activare. El considera că activarea se extindea de la starea de somn la starea de panică. Împreună cu P. Bard, Cannon a formulat o teorie a activării care susţine că emoţiile sunt o parte a unui sistem specific de alarmă pentru activarea corpului. Teoria Cannon-Bard era opusă teoriei James-Lange. Conform teoriei Cannon-Bard, locul emoţiilor era creierul, respectiv talamusul. La talamus ajunge stimularea externă, iar acesta trimite impulsuri specifice, atât către cortexul cerebral, cât şi către viscere, pregătind astfel corpul pentru acţiune. Cei doi considerau că emoţia era rezultatul unei stări de excitaţie cerebrală.

Cercetările moderne au arătat că aceste teorii timpurii exprimau într-un mod extrem de mult simplificat realitatea complexă a trăirilor emoţionale. Majoritatea teoriilor moderne pun accentul pe elementul cognitiv sau de gândire în formarea emoţiilor. De exemplu, când oamenilor li se povesteşte despre o situaţie particulară, tind să manifeste emoţia corectă, corelată cu acea situaţie, fie că ei cunosc sau nu situaţia în mod direct. Această observaţie ar indica faptul că majoritatea emoţiilor tind „să existe în ochii privitorului”.

O perspectivă asupra cunoaşterii emoţiilor

Pentru a studia emoţiile în amănunt, ele trebuie să fie atent şi lucid observate, apoi ordonate şi descrise cu acurateţe. Una din principalele dificultăţi în analiza descriptivă a emoţiilor este faptul că emoţiile sunt de obicei relevante mai ales în contextul în care apar, şi chiar şi atunci ele variază ca intensitate şi nuanţă.

În general, sentimentele de plăcere şi neplăcere, numite sentimente hedoniste, sunt considerate emoţiile fundamentale de bază. Principalele trăriri emoţionale plăcute sunt bucuria, bunadispoziţie şi mulţumirea. Principalele trăriri emoţionale neplăcute sunt frica, mânia şi resentimentul. Fiecare emoţie, plăcută sau nu, este caracterizată de intensitate.

Pentru a determina intensitatea emoţională psihologii măsoară modificările fiziologice ale corpului: pulsul, tensiunea, viteza respiraţiei şi conductanţa pielii. Conductanţa electrică a pielii, numită „răspunsul galvanic al pielii” (RGP), oferă indicaţii valoroase în special legate de stările de anxietate. În mod normal, aproape orice emoţie este acompaniată de o scădere rapidă a RGP. Pe acest principiu funcţionează de exemplu detectorul de minciuni. De asemenea, undele cerebrale rapide sunt caracteristice unei stări emoţionale crescute.

În ştiinţa milenară a sistemului AYURVEDA, trăririle emoţionale sunt analizate în amănunţime şi ordonate în funcţie de anumiţi factori energetici fundamentali din fiinţă. Această formă de cunoaştere directă a naturii emoţionale permite modelarea gradată, în sens benefic, a trăirilor noastre emoţionale, în vederea unei cât mai bune armonizări a relaţiei dintre minte şi trup.